fbpx

Babyneushoorn voor het eerst op de vlakte, hoe gaat dit eigenlijk?

21

Een tijdje geleden, op 16 januari 2020, is er een breedlipneushoorn geboren in het Koninklijke Burgers Zoo. Het jong, dat de prachtige naam Rolf heeft gekregen, verbleef de eerste tijd nog achter de schermen met zijn moeder. Maar nu is het eindelijk zo ver dat hij de safari vlakte op mag! Maar hoe verloopt dit?

Bij elk pasgeboren dier gaat het anders, de een blijft weken lang verscholen in de begroeiing liggen en de ander loopt al meteen met zijn moeder mee in de kudde. Bij de breedlipneushoorn gaat dit weer wat anders, daar gaat het jong meteen op avontuur en kan zijn moeder de hele dag behoedzaam achter hem aanlopen. Zodra het jong even wat rust pakt is dat het moment voor de moeder om even iets te eten.

Het stappenplan van het introduceren van het jong op de safari vlakte gaat in verschillende fases. Als eerst verblijft het jong met zijn moeder achter de schermen in een eigen buiten verblijf, vervolgens komt er een groep vrouwen met jongen in het buitenverblijf bij. Zo kan het jong rustig wennen aan nieuwe gezichten. Moeder waakt overigens heel beschermend over haar jong, ieder die te dichtbij komt of iets doet wat haar niet zint krijgt dit direct te weten. Wanneer dit alles rustig verloopt is het tijd om naar de vlakten te gaan.

Waar de meeste jongen nog wat afwachtend zijn en niet meteen het pad naar de vlakten op durven, liep Rolf daarentegen direct achter zijn moeder en grote zus aan alsof hij nooit anders had gedaan.

De kennismaking met de andere diersoorten zoals o.a. zebra’s en antiloopsoorten verliep gelukkig heel soepel en positief.

De laatste stap is dat vader neushoorn op de safari vlakte komt, dit gebeurt meestal ongeveer een maand nadat het neushoorntje voor het eerst op de vlakte is geweest. Dit omdat het jong dan de weg kent en onderdeel uitmaakt van de neushoorngroep. Maar mocht de vader toch vervelend gaan doen dan kan hij wel wat tegengas verwachten van de moeder en andere vrouwen uit de groep.

Gelukkig verloopt dit alles over het algemeen erg rustig en kunnen de neushoorns gewoon relaxed tussen alle andere dieren lopen op de vlakte.

bron: koninklijke burgers zoo / foto: pixabay

Share.

About Author

Avatar

21 reacties

Leave A Reply