fbpx

Belgische supermarktgroep wil mosselen kweken in eigen “zeeboerderij”

0

De Belgische supermarktgroep “Colruyt” heeft het plan opgevat om vijf kilometer uit de kust voor de plaats Nieuwpoort een eigen “zeeboerderij” te gaan installeren om o.a. haar eigen mosselen te kunnen kweken. Dit plan valt zeker niet bij iedereen in goede aarde.

De gemoederen zijn aardig verhit geraakt. Zowel de vissers als de stad Nieuwpoort zijn fel gekant tegen het plan. “Colruyt” experimenteert al een paar jaar met het kweken van eigen mosselen en die schijnen zeer goed te smaken.

Reden om een vergunning aan te vragen om in de Noordzee eigen Belgische mosselen, maar ook zeewier en oesters, te mogen kweken. De “zeeboerderij” zou 4,5 kilometer groot moeten worden en in 2022 een feit moeten zijn.

Er zouden volgens de supermarktgroep wel zo’n 2000 ton mosselen aan de wal kunnen worden gebracht en het project zou werkgelegenheid creëren. Maar eerst moet de vergunning worden binnengesleept.

En de burgemeester van Nieuwpoort is er geen voorstander van. Zij geeft een negatief advies, omdat het volgens haar geen enkele toegevoegde waarde voor de stad heeft. En ook de vissers zien totaal niets in dit project.

Het is in België uiteindelijk de Federale Overheid die beslist over de vergunning. Dat wordt duimen voor de vissers en de stad Nieuwpoort.

bron: vilt.be

Share.

About Author

merle

Comments are closed.