fbpx

Bloemen en bijen moeten ons op de been houden

0

De Nederlandsche Bank en het Planbureau, niet de eerste de beste instituten, waarschuwen dat de afname van biodiversiteit Nederland een miljarden strop kan gaan opleveren. Hoe zit dat dan?

Beide organisaties hebben de leningen, obligaties en aandelen van de financiële sector onderzocht  en zijn toch tot de verontrustende conclusie gekomen, dat van de onderzochte 1400 miljard euro meer dan een derde “in hoge mate afhankelijk” is van voldoende biodiversiteit.

En zij noemen dit nog een conservatieve schatting! Een afname van de biodiversiteit zou een bron van financiele risico’s zijn. De dreiging komt volgens hen van drie kanten, welke zij “ecosysteemdiensten” noemen.

Wilde bijen die gewassen bestuiven, micro organismen die water zuiveren of bomen voor de produktie van houten meubelen. Haperen de ecodiensten, dan haperen de ondernemingen en daarmee de instellingen die ze financieren.

Er staat dus zomaar even 510 miljard euro op het spel. Daarnaast zijn er volgens DNB en het Planburo honderden miljarden belegd in en uitgeleend aan bedrijven die zorgen voor verdere verslechtering van flora en fauna. Zo staat er bij de drie grote banken 81 miljard euro uit bij stikstofuitstotende activiteiten. Dat voelt natuurlijk niet lekker.

Daardoor kunnen de Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars behoorlijke reputatieschade oplopen, waar ze toch al doodsbang voor zijn. Dus een afname van het bijenbestand is gewoonweg een slechte zaak.

Verwaarlozen van dierlijke bestuiving houdt een risico in van 28 miljard euro. En hoe minder insecten er zijn om de gewassen te bestuiven, hoe groter de kans op slechte oogsten, hoe meer risico banken en beleggers lopen dat ze naar hun euro’s kunnen fluiten.

Het is dus een kwestie van keuzes maken, maar het maakt duidelijk dat de bijtjes en de bloempjes ons op de been houden en dat nu eindelijk ook zichtbaar is!!

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.