fbpx

Bootgeluiden van walvisspotters verstoren rustmomenten van walvissen en hun kalf

0

Wanneer bultruggen met hun kalf een lange tocht maken naar Antarctica rusten zij onderweg natuurlijk graag even uit. Maar nu blijkt uit onderzoek dat het geluid van scheepsmotoren van walvisspotters deze rust verstoord.

En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Onderzoekers ontdekten dat terwijl het motorgeluid steeg, moeders van bultruggen minder tijd doorbrachten met rusten, hun ademhaling toenam en ze sneller zwommen.

Er zouden dus voor walvis observeerders gewoon richtlijnen moeten komen wat betreft geluidsniveaus, zodat moeder walvis en haar kalf zo min mogelijk worden gestoord tijdens rustmomenten.

Hier heeft men overigens al mee geexperimenteerd en ontdekt op welk geluidsniveau de verstoring te verwaarlozen is. Tenslotte zal het voortdurend worden gestoord ook gevolgen hebben voor de walvis en haar kalf. Vergeet niet dat de moeder de rustpauze gebruikt om haar kalf te voederen en als dit wordt verstoord, dit automatisch leidt tot gewichtsverlies van het jong.

Maar ja, zoals zo vaak zijn er ook deskundigen die beweren dat de walvis zelf er niet zoveel last van heeft. Het gaat om het kalf en rekening houden met de natuur moet gewoon vanzelfsprekend zijn. Verstoor dus de rustmomenten van de moeder en haar jong gewoonweg niet.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.