fbpx

Dieren nemen ook afscheid

0

Als er een familielid overlijdt is het bij mensen uiteraard een gewoonte om afscheid te nemen van de dierbare. Maar niet alleen wij mensen nemen afscheid, dieren doen dat ook. Paarden en runderen zijn bijvoorbeeld hele sociale dieren.

Zij leven in kuddeverband met sterke familiebanden. De relaties zijn dus zeer hecht. Het overlijden van een kuddegenoot gaat dan ook niet onopgemerkt aan de dieren voorbij. Het wegvallen van een kuddegenoot kan zelfs sterk ontregelend werken; in ieder geval voor de meest naaste dieren, maar soms ook voor de hele kudde.

Er zijn waarnemingen van runderen die gaan roepen, wanneer een kuddegenoot gestorven is. Zelfs van ver komen dieren dan toegesneld. Ze verzamelen zich rond het dode dier. Ook is al gezien dat bijvoorbeeld een veulen hoog hinnikend rondjes rent om zijn gestorven moeder.

Afscheid nemen en door laten dringen dat een groepsgenoot weggevallen is, kost tijd. Vaak is te zien dat groepsleden enkele dagen tot weken het dode dier bezoeken, besnuffelen en betasten. De omgeving wordt platgetrapt en er ontstaan talloze wildpaadjes die bij het dier uitkomen. Er wordt ‘wacht’ gehouden.

bron: Naturetoday / foto: pixabay

Share.

About Author

Patricia

Leave A Reply