fbpx

Dolfijnen ontwikkelen nieuwe jachttechnieken (video)

0

Onderzoekers ontdekten dat dolfijnen twee nieuwe jachttechnieken hebben ontwikkeld om aan voedsel te komen: sponzen en beschietingen. De vraag was gelijk hoe hebben ze dat geleerd en van wie! Maar eerst wat is sponzen en wat houdt beschietingen in?

Sponzen:
Dolfijnen plukken stukjes zeespons en leggen die over hun snuit. Zo voorkomen ze krassen op hun snuit tijdens het zoeken naar prooi op een gekartelde zeebodem.

Beschieten:
Ze drijven vissen in de lege schelpen van gigantische slakken en nemen deze mee naar de zeeoppervlakte en dan legen de dolfijnen deze door hard te schudden tot dat de prooi in hun mond valt. Slim en effectief.

Hoe geven ze deze ontwikkelde technieken aan elkaar door?
Je zou denken dat alleen een dolfijnmoeder dit doorgeeft aan haar jong om deze te leren hoe aan voedsel te komen. Maar dat is niet het geval. Onderzoekers hebben ontdekt dat ook leeftijdgenoten het aan elkaar doorgeven.

Dit is best wel een belangrijke ontdekking, omdat daarmee gelijk wordt aangetoond dat het cultureel gedrag van dolfijnen veel gelijkenis vertoond met die van mensapen. Die zijn altijd al gewend om alles aan elkaar door te geven.

Nu duidelijk is geworden dat nieuwe jachttechnieken niet alleen worden overgebracht door de moeders maar ook door leeftijd- en soortgenoten, kunnen de dolfijnen zich sneller en beter
aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.