fbpx

Dramatische daling populatie zoetwatervissen

0

Onderzoekers en milieuactivisten kwamen na onderzoek tot deze trieste conclusie. De populatieontwikkeling is werkelijk dramatisch te noemen. Het onderzoek werd wereldwijd gedaan. De grootste daling vindt plaats in Europa.

Cijfers tonen aan dat in de periode 1970- 2016 de 1400 onderzochte populaties een daling kende van gemiddeld maar liefst 76 procent. Dat is echt schrikbarend. In Europa was de daling zelfs 93 procent ofwel op een haar na zijn hier de zoetwatervissen zowat uitgestorven.

Het zijn o.a. rivieren en meren die hard worden getroffen. Het gaat overigens over trekkende zoetwatervissen zoals de Beluga steur, die in Oostenrijk zelfs helemaal is uitgestorven. Deze zoetwatervissen willen lange afstanden afleggen om te kunnen paaien.

Oorzaak is volgens de onderzoekers o.a. de geavanceerde aanleg en aanpassing van de rivieren. Maar denk ook aan het bouwen van dammen en stuwmeren. Hierdoor komen de trekkende zoetwatervissen obstakels tegen die hun reis onderbreekt. Dat weerhoudt ze om de reis nog een keer te maken. Dat verklaart voor een deel de daling van hun aantal.

Ook visziektes, zuurstofgebrek in het water en sterke schommelingen van de watertemperatuur zijn oorzaak van de vissterfte. En wat te denken van het feit dat veel rivieren worden gebruikt als vuilstortplaats of waar men met gemak onbehandeld afvalwater loost!

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.