fbpx

Wetenschappelijk bewezen: het is gezond om je lama te aaien!

0

Lama’s en Alpaca’s zijn ontzettend populair. Ze worden gefokt voor hun wol, soms hoeden ze schapen en sommige mensen houden ze als huisdier in hun achtertuin. In Wenen hebben dierenartsen onderzocht wat een goede relatie is tussen de modieuze kleine kamelen en hun eigenaren.

Deze populaire dieren hebben hun eigen bijzonderheden waar rekening mee moet worden gehouden. Onderzoekers van de Universiteit voor Diergeneeskunde Wenen hebben nu een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Applied Animal Behavior Science”, waar praktische tips worden gegeven voor het omgaan met Zuid-Amerikaanse kamelen. Het welbekende spugen doen ze overigens meestal alleen op hun leeftijdsgenoten om hun rang in de kudde te behouden.

Het onderzoek heeft zich vooral gericht op hoe de dieren zich gedroegen tijdens een veterinair onderzoek en hoe ze omgaan met de persoon die ze kennen. Vast is komen te staan dat er een duidelijk verband is tussen de houding van de eigenaren en het gedrag van de dieren. Bij een onderzoek door een dierenarts lieten de dieren zich abrupt vallen of bleven stokstijf staan.

Wat is nu het geheim voor een gezonde relatie met je Lama of Alpaca? Ze kunnen behoorlijk wat lawaai maken met hun gebalk. Maar wat blijkt uit het onderzoek..door deze dieren veel te aaien en aan te raken worden ze stiller. Veel tegen ze praten zorgt ervoor dat ze rustig worden en makkelijk in de omgang zijn.

Als je deze beelden hieronder ziet, wil je toch ook zo’n schattig dier in je achtertuin. En zeg nou zelf, zo moeilijk zijn de tips van het onderzoek niet om op te volgen!

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.