fbpx

Groenlandse walvis bedreigt door Noorse plannen

0

Tot voor kort werd gedacht dat de Groenlandse walvis, als gevolg van de walvisvaart, niet meer voorkwam in de Barentszzee. Wetenschappers waren dan ook enorm opgelucht toen ze in deze zee, tussen het Noorse en het Russische Noordpoolgebied, onlangs een klein aantal Groenlandse walvissen ontdekten. Maar de vreugde zou weleens van hele korte duur kunnen zijn.

De Noren worden namelijk met het probleem geconfronteerd, dat de olieprijzen zakken als een oude onderbroek en men het winningsgebied daarom wil gaan uitbreiden en dat uitgerekend in een gebied dat bekend staat als “marginale ijszone”. Je voelt hem al?

Dit gebied kent een unieke biodiversiteit en voedt al miljoenen jaren o.a. soorten als fytoplankton, zoöplankton, vissen, vogels, zeehonden en walvissen. Helaas bevat dit gebied veel onaangeboorde oliereservers en dat oefent een grote aantrekkingskracht uit op olieproducenten.

Bij een eventuele olieramp zijn de gevolgen niet te overzien. Dat zou de ineenstorting van de hele voedselketen kunnen veroorzaken, met dramatische gevolgen voor het leven op de Noordpool. Daarbij komt dat de seismische tests die plaatsvinden bij oliewinning problemen op leveren voor walvissen, die sonar gebruiken om te navigeren, communiceren en voeden.

Het Noorse parlement moet nu een beslissing van ja of nee gaan nemen en hopelijk kiezen zij ervoor het gebied, de “marginale ijszone”, van de Groenlandse walvis met rust te laten en überhaupt te stoppen met de oliewinning.

bron: wwf

Share.

About Author

merle

Comments are closed.