fbpx

IJsberen bedreigt met uitsterven

0

De klimaatverandering kan er volgens een nieuw onderzoek toe leiden, dat de ijsbeer voor het jaar 2100 geheel is uitgestorven. De oorzaak is o.a. het afnemen van pakijs. Daardoor moeten ze meer tijd aan land doorbrengen wat ten koste gaat van het jagen op zeehonden.

Door de opwarming van de aarde wordt de tijd dat de Noordpool is bedekt met ijs steeds korter. Doordat ze niet in staat zijn om andere voedselbronnen te zoeken, verleggen ze hun territorium steeds verder weg tot aan woongebieden aan toe.

Hierdoor neemt hun lichaamsgewicht af en dit ondermijnt hun kansen om het Arctische klimaat zonder voedsel te overleven. Vooral jonge ijsberen hebben weinig vetreserves en overleven de gedwongen vastperiodes daardoor niet.

Gevolg: tegen het jaar 2100 zou de ijsbeer zomaar kunnen zijn uitgestorven en uiteraard willen we dat niet. Het Wereld Natuur Fonds is erg geschrokken, maar volgens de organisatie is het gelukkig nog niet te laat.

Als we de uitstoot nu weten te stoppen dan blijft de schade nog enigszins beperkt en kunnen we naar schatting ruim 50% van het zeeoppervlak behouden en uiteraard voorkomen dat de ijsbeer uitsterft. Laten we daar op inzetten!

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.