fbpx

In Zeeland, Zuid Holland en Friesland zijn honderdduizenden jonge palingen uitgezet

0

De herbevolking met jonge paling is een EU-maatregel en gebeurt in heel Europa, om de palingstand te stimuleren. In Nederland zorgt Stichting DUPAN voor de coördinatie.

In de haven van Ouddorp werden de palinkjes eerst geteld, gewogen en gecontroleerd op gezondheid en daarna werd de jonge paling uitgezet. Deze grote aantallen jonge palingen zijn mogelijk door de natuurlijke aankomst van jonge palingen (glasaal) aan de Europese kusten, die vanaf 2011 een duidelijke stijging laat zien.

Omdat de Europese kusten veelal ondoordringbaar zijn voor jonge palingen, wordt een deel van de paling, die zich met name in Frankijk massaal ophoopt, in Nederland en andere Europese landen uitgezet.

De jonkies zijn afkomstig uit Nederland, waar ze in een kwekerij enkele maanden apart werden gehouden om aan te sterken. Ze werden echter in de riviermondingen van Frankrijk opgevangen, waar ze aankwamen na een reis via de Golfstroom vanuit de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). In dat gebied worden alle Europese palingen geboren.

Als ze volwassen zijn kunnen ze weer terug zwemmen naar de Atlantische Oceaan om in de Sargassozee weer voor het nageslacht te zorgen.

bron: Stichting DUPAN

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.