fbpx

Jagers gaan komende jaren honderden reeën afschieten

0

In de provincie Zuid Holland gaan jagers de komende jaren honderden reeën afschieten en dat is zeker geen goed nieuws. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Omdat in de provincie de populatie sterk toeneemt en als gevolg hiervan er steeds meer dieren worden aangereden. Hun aantal wordt gewoon te groot en dus mogen ze vanaf oktober worden afgeschoten.

De reeën die worden afgeschoten gaan naar de poelier of worden door de jagers zelf opgegeten. Niet iedereen is namelijk blij met hun aanwezigheid. . Zo vreten ze de schors van fruitbomen op. Ook richtten ze onlangs voor duizenden euro’s schade aan een tulpenveld aan.

Probleem is verder dat jonge reebokken uit groepen worden verjaagd en op zoek gaan naar een nieuw leefgebied. De zwervende dieren komen geregeld de weg op en worden slachtoffer van een aanrijding. In de Hoeksche Waard wordt, net als op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten, jaarlijks meer dan 10 procent van de getelde dieren aangereden.

Dat zijn er te veel, stelt de Faunabeheereenheid Zuid-Holland. Die wil dat maximaal 5 procent van de reeën slachtoffer wordt van een aanrijding. “Naast het leed voor de reeën zijn aanrijdingen ook gevaarlijk. Voertuigen lopen meestal flinke schade op en er bestaat het gevaar op ernstige ongevallen door uitwijkmanoeuvres.’’

Uiteraard zijn er ook tegenstanders van dit plan. Stichting De Faunabescherming, die zich inzet voor de belangen van in het wild levende dieren, verzet zich tegen het plan om reeën te schieten. “Dit plan is een verkapte manier om de ree bejaagbaar te maken’’, zegt hun woordvoerder Harm Niesen.

“Je kunt ongelukken prima verminderen door bijvoorbeeld de snelheid op wegen te verlagen en wildspiegels die licht reflecteren te plaatsen. Bejagen leidt alleen maar tot meer ongevallen, omdat de reeën op de vlucht slaan. Die dieren maken zelf wel uit met hoeveel ze in een gebied kunnen leven.’’

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.