fbpx

Kolibries hebben kleurrijker leven dan de mens

0

Sommige dieren zien lichtgebieden die voor de mens niet te zien zijn. Dat geldt ook voor dat schattige vogeltje de kolibrie. Simpel gezegd kunnen mensen slechts de kleuren groen, rood en blauw. Voor deze kleuren heeft het menselijk oog speciale receptoren.

Dat is bij veel dieren anders. Vissen, reptielen en vogels kunnen een scala aan kleuren zien. Ze zien zelfs UV licht. Uiteindelijk werden er proeven uitgezet om te kijken wie er wel heel veel kleuren ziet en daarin onderscheidde de kolibrie zich.

De kolibries reageerde zelfs op ongebruikelijke kleurenmengsels zoals ultraviolet met rood of paars. Ze konden zelfs onderscheid maken tussen zogenaamd zeer vergelijkbare tonen, bijvoorbeeld tussen een ultraviolet-groen mengsel en ultraviolet of puur groen, zelfs tussen twee mengsels van dezelfde twee tonen met verschillende grote verhoudingen – zoals ultraviolet met minder of meer rood – ze leerden het verschil.

Voor de onderzoekers zagen veel kleurencombinaties er volledig identiek uit. ‘De kolibries laten zien dat ze dingen zien die wij nooit zullen zien’, zegt een van de onderzoekers. Wat blijft precies onduidelijk: gewoon een mix tussen de twee kleuren of een bijzondere en compleet nieuwe tint?

Voor de vogels is het uiterlijk sowieso waarschijnlijk niet relevant. Hoe oogverblindend ze ook zijn, kleuren geven uiteindelijk nuttige informatie over voer, potentiële partners en roofdieren.

De kolibrie kan ook stil hangen tijdens het vliegen, in slow motion heel bijzonder om te zien..

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.