fbpx

Miljoenen cicaden teisteren Amerika

0

Hier krijg je toch de kriebels van. Na 17 jaar onder de grond te hebben geleefd zullen er deze zomer miljoenen periodieke cicaden tevoorschijn komen in delen van Amerika. Veel mensen noemen deze insecten krekels, maar dat is een heel ander beest.

Naast de cicade soort die jaarlijks opduikt, zijn er ook soorten die pas na 17 jaar opduiken! Deze cicaden zijn enkele van de langstlevende insecten ter wereld, maar brengen bijna hun hele leven ondergronds door. Na 17 jaar kruipen ze naar buiten om een ​​plek te vinden om in hun gevleugelde volwassen vorm te paren.

De laatste keer dat deze insecten in delen van Amerika opkwamen, was in 2003 en 2004, hoewel in sommige gebieden ze in 2013 bovengronds kwamen. Per hectare land kunnen maar liefst 1,5 miljoen cicaden opduiken. Ze zijn niet schadelijk voor mensen en kunnen een voedselbron zijn voor dieren en vogels.

Ze leven slechts twee tot vier weken als volwassenen, maar kunnen in die tijd aanzienlijke schade aanrichten aan jonge bomen. De mannetjes “zingen” om indruk te maken op de vrouwtjes. Hoe warmer het is, hoe harder ze gaan zingen. Het geluid wordt vergeleken met een slecht afgestelde radio en lijkt meer op een soort trommelen.

Met deze enorme aantallen kun je je voorstellen dat dit behoorlijk wat geluidsoverlast veroorzaakt. Aangeraden wordt om te gaan slapen met wat rustgevende muziek en mocht je toch helemaal dol worden van het geluid van deze miljoenen beestjes, troost je dan met de gedachte dat ze pas over 17 jaar weer boven de grond komen.

Waarom deze insecten om de 17 jaar tevoorschijn komen is onduidelijk, maar sommige onderzoekers denken dat het een effectieve overlevingsstrategie is.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.