fbpx

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangoroo Island

0

Begin dit jaar werd Kangoroo Island getroffen door een verwoestende brand. Voor de brand leefde er 370 raafkaketoes. Natuurorganisaties vreesden dan ook dat deze vogel voorgoed zou zijn verdwenen. Maar gelukkig is er zeer goed nieuws te melden.

Onderzoekers van Natural Resources Kangaroo Island inspecteren regelmatig de nestkasten van de bruine raafkaketoes, en tot nu toe ontdekten ze al 23 kuikens! Bij 10 wat grotere kuikens kon het team gezondheidscontroles uitvoeren.

Deze kuikens verlaten het nest pas als ze drie maanden oud zijn, en ze blijven tot het volgende broedseizoen bij hun ouders. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, is de aanwezigheid van zoveel gezonde kuikens hoopgevend.

Hoewel ze een grote overlevingskans hebben, is hun natuurlijke vijand de buidelrat die gek is op de kuikens en de eieren. Men heeft dan ook ringen geplaatst rond de bomen waar de nestkasten zich bevinden. Helaas is een derde al verloren gegaan, maar die wordt dan wel gelijk vervangen door een nieuwe.

Het verlies van leefgebied blijft een grote zorg, aangezien bruine raafkaketoes bijna uitsluitend zaden van sheoak-bomen eten. Tegen alle verwachting in zijn sommige zaden weer gaan ontkiemen, en groeien de kleine boompjes weer volop. Hoera dus!

De bruine raafkaketoe is dus werkelijk uit zijn as herrezen. Eerder schreef dierenpersburo al dat het al een feestje was dat de vogel weer was gesignaleerd op een moment dat men bijna de hoop had opgegeven.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.