fbpx

Olifanten zijn slimmer dan leeuwen

10

Er wordt wel gezegd “zo dom als een olifant” maar klopt dit eigenlijk wel? Waarnemingen hebben namelijk aangetoond dat de Afrikaanse olifanten heel goed weten waar de grenzen liggen tussen beschermde gebieden en de regio”s  waar ze door de mensen worden bedreigd.

De olifanten trekken naar de gevaarlijke gebieden voor voedsel, er worden daar door de mensen heerlijke groentes verbouwd. Maar ze doen dat heel slim, namelijk ’s nachts. De leeuwen kennen deze tactiek nog niet en lijken geen onderscheid te maken tussen beschermde en onveilige gebieden (waar mensen jagen).

Wanneer zij jagen op een prooi is hun jachtinstinct zo sterk dat ze zich niet bewust zijn van het gevaar van de mens. Dit wordt gesuggereerd door een studie van de University of Michigan, en gepubliceerd in de “Journal of Applied Ecology”  die de jachtgewoonten van bedreigde leeuwen in West-Afrika onderzocht.

Helaas is het zo dat de dieren steeds vaker op zoek moeten gaan naar voedsel in de gevaarlijke gebieden omdat de nationale parken een gebrek aan voedsel en water hebben. Hierdoor lopen de dieren het gevaar slachtoffer te worden van de jagers.

De olifanten kunnen de leeuwen helaas niet leren slimmer te worden om zo het probleem van bedreiging te voorkomen. Een oplossing zou kunnen zijn, de nationale parken leefbaarder te maken voor de dierenwereld.

bron: derstandard

Share.

About Author

Patricia