fbpx

Meer bomen voor koeien tegen de hittestress!

0

Wij gaan gebukt onder de enorme hitte van de laatste dagen, maar wat te denken van bijvoorbeeld koeien die vrijwel geen schuilplek tegen de hitte hebben? Gevolg is dat vooral oudere koeien deze hitte niet weten te overleven. Triest!

Door de hitte gaan koeien automatisch minder eten en dat leidt tot minder melkproduktie. Maar er is een oplossing tegen de hittestress waaronder zij leiden: meer bomen zodat ze voldoende plekken hebben om even te kunnen schuilen.

Gelukkig is er het project “Bomen voor koeien”, welke ieder jaar een paar duizend bomen plant voor onze vrienden. Er moeten in totaal 114.000 bomen langs de weiden worden geplant, die voor de koe schaduw opleveren.

Koeien gedijen eigenlijk het best bij temperaturen tussen de vijf en vijftien graden. Zij kunnen dus slechter tegen de hitte dan de mens. Zijn er nog niet voldoende bomen voor de koe, dan kan de boer ze overdag het beste in de stal zetten en ze ’s avonds laat de weide op laten gaan.

Ook kunnen boeren een ventilatiesysteem laten aanleggen voor zijn koeien. Gelukkig staat de boer er niet alleen voor. Hun boerenorganisatie LTO werkt bijvoorbeeld aan een hitteplan. Conclusie; hulp is onderweg voor de koeien, die reikhalzend uitkijken naar de nieuwe bomen die zullen worden geplant.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.