fbpx

Olifantje geboren in Artis, geniet van de schattige videobeelden

0

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. Het kalf kwam in slechts 1 minuut ter wereld en stond al na 15 minuten op zijn benen.

Het is ruim 3 jaar geleden dat er in Artis een olifantje is geboren. Er zijn  nu 5 Aziatische olifanten in Artis, moeder Thong Tai, haar 2 dochters, de vader en sinds gisteren het halfbroertje.

De verzorgers merkten gisterenavond via de camera’s op dat er iets stond te gebeuren. De dieren liepen heen en weer, klapperden met de oren, zwiepten met de staarten en maakten een kakofonie van geluiden. Zij waren al op weg naar Artis maar toen zij daar aankwamen was het kalfje al geboren.

Moeder Thong Tai is een zeer ervaren moeder. Dit is haar vijfde kalfje die na een dracht van 634 dagen werd geboren. Op camerabeelden was te zien dat het kalfje in 1 minuut is geboren, na 15 minuten al op zijn benen stond en al heel snel probeerde te drinken. Tijdens de bevalling bleven haar dochters in haar buurt en toonden veel interesse in hun halfbroertje. Vader bleef op gepaste afstand.

Het meemaken van geboortes, en het grootbrengen van jongen, is belangrijk en leerzaam. Op deze wijze worden zij voorbereid op het werpen en grootbrengen van hun eigen jongen in de toekomst. De olifanten betasten en besnuffelen elkaar doorlopend. Geur is naast tast en geluid heel belangrijk in hun communicatie.

Het pasgeboren olifantje weegt ongeveer 100 kilo, terwijl de moeder 300 kilo was aangekomen. Maar goed op een gewicht van 4000 kilo gaat het natuurlijk nergens over. Als alles goed gaat mag het olifantje 8 mei voor het eerst naar buiten.

Hopelijk mag de dierentuin snel open, zodat we op kraambezoek kunnen gaan.

bron / beeld: Artis

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.