fbpx

Nieuwe hoop op Kangeroo Island voor dit buideldiertje

0

Is dit het vieren waard? Jazeker, want de zogenaamde Dunnart, een uniek muizensoort met een gewicht van slechts 25 gram, verloor tijdens de verwoestende branden afgelopen januari 90% van zijn leefgebied. Men vreesde er zelfs voor dat het diertje zou zijn uitgestorven. Ook omdat het voor de branden al met uitsterven werd bedreigd.

De hoop dat de unieke muisachtige dunnart van Kangaroo Island kan worden gered van uitsterven, is versterkt, nadat het kleine buideldier op een nieuwe locatie op de camera is vastgelegd. Nu richten natuurbeschermers hun inspanningen op een onverbrande plek en werken ze de klok rond om sensorcamera’s in te stellen, beschermende tunnels te bouwen en wilde katten te vangen die naar het gebied in het westen van het eiland zijn getrokken, daar waar de Dunnarts zouden leven.

Ecoloog Heidi Groffen, van Kangaroo Island Land for Wildlife, zei dat de onverbrande plek “ongelooflijk belangrijk” was voor de toekomst van de soort en ze “sprong van vreugde” toen de camera’s de dunnart zagen.

Men gaat het diertje nu helpen, want volgens de deskundigen kan het niet overleven zonder hulp. Voor de bosbranden leefden er ongeveer 500 Dunnarts in de bossen en nu zouden dat er mogelijk nog maar vijftig zijn.

Het enige gevaar zijn de wilde katten, die naar het gebied zijn getrokken waar de Dunnart is gesignaleerd. Deze worden gevangen genomen door middel van kattenvallen. De kattenbestrijding heeft een grote prioriteit, omdat 1 kat een hele populatie kan uitroeien.

Men gaat nu kijken hoeveel Dunnarts er nog zijn. De diertjes zijn ongrijpbaar doordat ze in holen leven. In de afgelopen drie jaar is er maar een op de camera vastgelegd. Kleine beschermde tunnels moeten er o.a. voor zorgen dat ze niet met uitsterven worden bedreigd. Hoop is er nu in ieder geval.

bron: Guardian Australie / beeld: youtube – Geckos and Gum Leaves

Share.

About Author

Patricia

Leave A Reply