fbpx

Oogstopbrengsten bedreigt door dood van wilde bijen

0

In Amerika en Canada hebben ze een vet probleem nu uit onderzoek blijkt, dat de afname van de populatie van wilde bijen een directe bedreiging vormt voor de oogstopbrengsten. De rol die de wilde bij bij sommige gewassen speelt is groter als dat men aanvankelijk aannam.

Het gaat met name om groente en fruit. Men heeft berekend dat de bestuivingen door de wilde bijen op gewassen een waarde heeft van maar liefst 1,3 miljard euro. De afname van de wilde bijen heeft dan ook direct effect op de voedselproduktie en dat is slecht nieuws.

Bestuiving door de honingbij heeft een waarde van 4,4 miljard euro. Zo zijn de honingbijen alleen al goed voor 3,6 miljard euro aan amandelproduktie. Bij gewassen zoals pompoenen, appels, kersen, bosbessen en meloenen speelt bemesting door wilde bijen een grotere rol.

Een oplossing kan zijn dat de boeren stoppen met het gebruik van pesticiden die giftig zijn voor de wilde bij. In het algemeen geldt overigens dat we zuinig om moeten gaan met insecten. Maar liefst 75 procent van de 115 belangrijkste gewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten.

Ook in Nederland zijn we ons ervan bewust dat een afname van de bijenstand een slechte zaak is, zoals wij reeds eerder publiceerden.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.