fbpx

Overlast door bijenpoep, gemeente Heerlen start onderzoek

30

Als je aan poepoverlast denkt, zul je waarschijnlijk aan honden- of kattenpoep denken. Maar ook de uitwerpselen van bijen kunnen overlast bezorgen. In het Limburgse Hoensbroek, in de gemeente Heerlen, kwamen daar vorig jaar meerdere klachten over binnen. De gemeente gaat de overlast nu in kaart brengen.

Plakkerige bijenpoep op ramen, auto’s en schone was. De bewoners in Hoensbroek hadden er vorig najaar genoeg van en begonnen een handtekeningenactie.

“Het speelt eigenlijk al jaren”, vertelt Jan Horssels van de Partij Hoensbroeks Belang. “Bewoners hebben mij benaderd over de overlast. Ik kon het me niet voorstellen, maar ik heb het zelf gezien en het is echt troep. Mensen konden niet eens fatsoenlijk buiten zitten.”

De gemeente heeft nu een brief gestuurd aan alle bewoners met het verzoek zich te melden als ze er last van hebben. “Als uit het onderzoek blijkt dat de overlast op bepaalde plekken en/of momenten te groot is, dan moeten we daarover misschien goede afspraken maken met bewoners en imkers”, aldus de gemeente.

Stephan Gross van de Vereniging Blije Bij Brunssum gaat de gemeente daarbij helpen. Maar hoeveel overlast kan bijenpoep nou geven?

“Bijen sparen in de winter al hun poep op”, vertelt Gross. “Dan poepen ze zich in het voorjaar helemaal leeg. Dit jaar gaat dat waarschijnlijk niet gebeuren, omdat we een zachte winter hebben gehad.” Maar als dat wel zo is, kan er inderdaad veel poep zijn. Het spul is plakkerig en lastig te verwijderen.

Waar de overlast in Heerlen vandaan komt is dus niet helemaal duidelijk. De bewoners wijzen naar een specifieke imker in de buurt, maar die zegt zelf dat zijn bijen niet de boosdoener zijn. Het onderzoek van de gemeente moet uitwijzen hoe groot de overlast op bepaalde plekken is, zodat er eventueel afspraken met de betreffende imkers gemaakt kunnen worden.

De gemeente benadrukt dat het niet de bedoeling is om de bijen te verjagen.

bron: rtlnieuws

Share.

About Author

Avatar

30 reacties

Leave A Reply