fbpx

Pinguïns produceren lachgas

0

Deense onderzoekers hebben een belangrijke bron van lachgas gevonden: pinguïns. Nu kun je wel gaan lachen, maar het is echt zo. Een team onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen onderzocht kolonies koningspinguïns op het eiland South Georgia in de Zuid Atlantische Oceaan.

En wat ontdekten de heren daar? Rond de kolonies waar de dieren hun uitwerpselen laten vallen, werden “aanzienlijke verhoogde” waarden van lachgas gemeten. Waarden die wel honderd keer hoger liggen dan een willekeurig bemest veld van een boer.

De oorzaak hiervan moet je, volgens de onderzoekers, zoeken in wat de pinguïns op hun menu hebben staan: vis en krill, voedsel waar dus veel stikstof in zit. Een krill is overigens een klein garnaalachtig zeediertje.

De stikstof zit in de ontlasting, waar het in interactie met bodembacteriën wordt omgezet in lachgas. Is dit schadelijk voor het milieu? Nee, het lachgas dat de pinguïns vrijgeven heeft totaal geen invloed op de energiebalans van de aarde. Dus ben je depressief adopteer dan snel een pinguïn.

bron: Der Standard At

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.