fbpx

Project “red onze paling” heeft succes

0

Er is weer hoop voor onze paling die ook de status “ernstig bedreigt” heeft. En dat is niet zomaar. De Europese aal (paling) kent een complexe levenscyclus. Voortplanting vindt plaats in de Sargassozee en na een reis van bijna 6000 kilometer groeien jonge aaltjes op in de Europese kust- en binnenwateren.

De aal heeft het moeilijk, onder andere door blokkades op de trekroutes. In heel Europa is de soort de afgelopen vijftig jaar met ongeveer 90 procent afgenomen. De intrek van de glasaal (jonge paling) is rondom de Noordzee met ongeveer 98 procent afgenomen.

Tijd dus voor maatregelen. Ieder voorjaar komt een nieuwe generatie aaltjes aan voor de Nederlandse kust, de piek ligt daarbij in april. Deze doorzichtige “glasaaltjes” van circa zeven centimeter proberen vanuit zee de zoete wateren te bereiken, maar stuiten op veel plaatsen op sluizen, dammen, stuwen en gemalen.

Eén van de belangrijke intrekpunten voor glasaal ligt in Scheveningen, waar water vanuit het beheersgebied van Hoogheemraadschap van Delfland via Gemaal Schoute en de Keersluis uitkomt op de Noordzee.

Delfland heeft daar in 2011 een vispassage aangelegd en later uitgebreid. En dat blijkt dus te werken. De glasaaltjes bereiken door de vispassage de zoete wateren. Ook al omdat de sluizen voortdurend openstaan. Wellicht wordt de paling door dit alles de komende jaren goedkoper.

bron: nature today

Share.

About Author

merle

Comments are closed.