fbpx

Sprinkhanenplagen van Bijbelse proporties bedreigen Afrika en India

47

Sprinkhanenplagen van Bijbelse proporties, volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres veroorzaakt door klimaatverandering, bedreigen grote delen van Noord- en Oost-Afrika en ook delen van Zuidwest-Azië, zoals Pakistan en India. De honderden miljoenen uitzonderlijk grote woestijnsprinkhanen vreten de oogsten weg, reden voor de Verenigde Naties te waarschuwen voor grote voedseltekorten.

Gisteren kondigde Somalië de noodtoestand af, in navolging van Pakistan. Volgens deskundigen heeft de sprinkhanenplaag te maken met de extreme weerschommelingen in de regio. Het Somalische ministerie van Landbouw spreekt over de „slechtste situatie in 25 jaar tijd”.

„Voedselbronnen voor mensen en vee zijn in gevaar. Als we nu niet handelen, riskeren we een ernstige voedselcrisis die we ons niet kunnen veroorloven”, zo luidt de verklaring. Het land in de Hoorn van Afrika is een van de armste in de regio.

De sprinkhanen teisteren Somalië en buurland Ethiopië al sinds december. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) zijn al vele tienduizenden hectares aan gewassen kaalgevreten. Ook Oeganda en Zuid-Soedan worden bedreigd. Gevreesd wordt dat de crisis de komende maanden nog vele malen groter wordt als die overslaat naar India.

Oorzaak van de sprinkhanenplagen zijn de cyclonen die afgelopen jaar de droogste delen van het Arabisch schiereiland troffen en daar – door de overvloedige regenval – ideale omstandigheden creëerden voor de woestijnsprinkhaan om zich razendsnel te vermeerderen.

Vanuit geïsoleerde delen in Saoedi-Arabië en Jemen sprongen de sprinkhanen – geholpen door weer een cycloon – over naar de Hoorn van Afrika, waar ze opnieuw – door de zware regenval in de afgelopen tijd – ideale omstandigheden aantroffen om zich razendsnel te vermeerderen.

Experts houden er rekening mee dat de sprinkhanenzwermen tot juni – als de droge periode aanbreekt – in aantal nog vijfhonderd keer zo groot kunnen worden. Elke generatie sprinkhanen is namelijk qua grootte twintig keer zo groot als de vorige.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, legt de schuld voor de Bijbelse sprinkhanenplaag bij klimaatverandering. „Woestijnsprinkhanen zijn extreem gevaarlijk”, aldus Guterres afgelopen vrijdag. „Veroorzaakt door de klimaatcrisis verergert de plaag de toch al weinig geruststellende voedselsituatie in Oost-Afrika.”

De woestijnsprinkhaan is een uitzonderlijk hongerig type, dat elke dag zijn eigen gewicht aan voedsel nodig heeft. Zwermen kunnen in een mum van tijd hele velden leeg vreten en zulke grote wolken vormen, dat het zonlicht erdoor wordt geblokkeerd. De zwermen zijn daarenboven ook nog eens snel; ze kunnen 150 kilometer per dag afleggen.

„Het is zeker de meest gevaarlijke plaag ter wereld”, aldus Keith Cressman, topfunctionaris bij de FAO. „Een zwerm ter grootte van Rome kan evenveel opeten in één dag als de hele bevolking van Kenia.” Volgens Cressman breekt nu de oogsttijd aan in Oost-Afrika en Zuidwest-Azië. „Die gaat samenvallen met de komst van een nieuwe generatie woestijnsprinkhanen. Dat wordt dus een enorme bedreiging.”

De zwermen sprinkhanen worden nu bestreden door onder meer de inzet van sproeivliegtuigen. Maar zelfs sproeivliegtuigen zijn te klein voor de enorme omvang van de plaag.

In Kenia zijn vijf sproeivliegtuigen actief om ervoor te zorgen dat de zwermen zich niet uitbreiden tot Oeganda en Zuid-Soedan. Gevaarlijk werk, want in grote delen van Kenia is geen mobiel netwerk beschikbaar, waardoor de mensen op de grond niet kunnen communiceren met de piloten om de juiste locaties van de sprinkhanenzwermen door te geven. „Dan moet er iemand snel op de motor en ervoor zorgen dat hij ergens komt waar er wel bereik is en de juiste coördinaten doorgeven”, aldus piloot Marcus Dunn.

In Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, het twee na dichtstbevolkte land van Afrika, werd afgelopen week al de eerste zwerm waargenomen. „In elke kamer ligt wel een sprinkhaan”, aldus inwoner Mathewos Girma. Vliegtuigen hebben al vijf zwermen even ten noorden van de stad weten te vernietigen, maar met de verwachte regenval zal er nog veel meer nodig zijn.

„Het is een race tegen de klok”, aldus Salat Tutana van het Ethiopische ministerie van Landbouw.

bron: telegraaf

Share.

About Author

Avatar

47 reacties

Leave A Reply