fbpx

Sterk verminderde scheepvaart fantastisch voor walvissen

0

Door de wereldwijde crisis als gevolg van het coronavirus is het qua scheepvaart een stuk stiller op de zeeën. Nu kunnen wetenschappers eindelijk ook de effecten meten van stillere oceanen op zeedieren zoals de walvissen

De afname van geluidshinder onder water is heel goed nieuws voor walvissen en andere zeezoogdieren. Onderzoekers die real-time geluidssignalen onder water bekeken van zeebodemobservatoria van Ocean Networks Canada in de buurt van de haven van Vancouver, ontdekten een aanzienlijke daling van het laagfrequente geluid geassocieerd met schepen.

En juist dit soort geluiden veroorzaakt bij walvissen een chronische stress. Men weet dat wanneer er veel herrie is, de walvissen minder met elkaar communiceren. En dat is nu door de stilte op de oceanen aan het veranderen.

Niet voor niets zegt een van de wetenschappers: “Ik verwacht dat walvissen een kans krijgen om meer te praten en een complexer gesprek te voeren.” Voor deze prachtige bewoners van onze oceanen mag het lockdown feestje nog lang voortduren.

Luister hoe zo’n gesprekje klinkt…

bron: guardian / video: youtube-Oceania Project

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.