fbpx

Walvishaai van vijftig jaar ontdekt

13

De naam zou je zomaar op het verkeerde been kunnen zetten, want deze “grootste vis in de zee” is geen walvis maar wel een haai. En wat blijkt? Niet alleen is de walvishaai de grootste, maar hij kan ouder worden dan eerst werd verondersteld.

In het vakblad “Frontiers in Marine Sciene” vertellen biologen dat zij een walvishaai hebben ontdekt van 50 jaar oud. En de vis is nog altijd springlevend wat betekent dat hij nog veel ouder kan worden. De leeftijd bepalen van haaien is heel lastig.

Waar wetenschappers bij andere vissen de zogeheten otolieten in het binnenoor gebruiken om te bepalen hoe oud ze zijn, ontbreekt die botstructuur bij haaien. Daarom hebben de biologen dode walvishaaien nu blootgesteld aan de methode van radiokoolstofdatering (methode om ouderdom van organisch materiaal te bepalen) Maar de walvishaai van vijftig is niet de oudste haaisoort die in de oceanen rondzwemt.

In 2017 ontdekten biologen, eveneens met radiokoolstofdatering, al eens een Groenlandse haai met een geschatte leeftijd van 512 jaar. Vermoedelijk wordt de haaiensoort zo oud omdat ze in diepe wateren leven, waar de temperatuur slechts enkele graden boven nul is. Daardoor verloopt de stofwisseling trager.

De oceanen verbergen nog veel geheimen.

bron: BBC NEWS /  video :  youtube – Brynn Devine / foto: pixabay

Share.

About Author

Patricia

13 reacties

Leave A Reply