fbpx

De Noord Atlantische walvissen nog 1 stap verwijderd van uitsterven

0

In een rapport van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur wordt de Noord Atlantische walvis wederom betiteld als “ernstig bedreigd”. Het is zelfs zo ernstig dat deze walvis zelfs nog maar 1 stap zou zijn verwijderd van uitsterven. Iets wat we natuurlijk met zijn allen moeten zien te voorkomen.

Er zouden eind 2018 nog maar 250 van dit soort walvissen rondzwemmen. Oorzaken: dodelijke ontmoetingen met schepen en vistuig. Met name klimaatverandering is er de oorzaak van dat de walvissen naar het noorden drijven, waar ze eerder verstrikt raken in vislijnen en touwen of door schepen worden getroffen.

Onderwatergeluid vormt een andere bedreiging voor de soort, omdat het het vermogen van de dieren om met elkaar te communiceren verstoort. Bewezen is al dat ontbreken van het geluid ze blij maakt.

Noord-Atlantische walvissen leven in Atlantische wateren, voornamelijk dicht bij de kusten of het continentale plat, variërend van wateren uit de zuidelijke Verenigde Staten tot die uit Noord-Canada en Europa. De National Oceanic and Atmospheric Administration identificeerde twee gebieden met een “kritieke habitat”: één nabij het zuidoosten van de Verenigde Staten, waar de walvissen bevallen, en één nabij New England, waar ze foerageren en zich voeden.

Alleen al bij de kust van Canada zijn er in 1 maand tijd zes dode walvissen gevonden. Het beschermen heeft dan ook de hoogste prioriteit. Maar de inspanningen om de walvissen te beschermen, kunnen grote tegenstand verwachten van de kreeftindustrie in New England, die een vriend heeft gevonden in president Donald Trump. De industrie lijdt onder de pandemie van het coronavirus en de handelsoorlog van Trump met China en wil daarbovenop geen strengere regels zien.

Tijdens zijn bezoek aan Maine vorige maand ondertekende Trump een document, dat bijna 5.000 vierkante mijl oceaan voor de oostkust omvat en daarmee de weg opende voor commerciële visserij.

Milieubeschermers zeiden al dat dit de walvissen rechtstreeks zou bedreigen, maar er wordt niet naar hun geluisterd. En daarmee zou de Noord Atlantische walvis inderdaad nog maar 1 stap verwijderd zijn van uitsterving. Een drama!

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.