fbpx

Willen de wolven hun territorium uitbreiden?

135

Het lijkt erop dat de wolvenroedel, die in het noordelijke deel van de Veluwe leeft, zijn territorium wil gaan uitbreiden. Dat meldt BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de provincies.

De conclusie is gebaseerd op het feit dat er in een groter gebied sporen, zoals uitwerpselen, worden gevonden.

Afgelopen zomer is er in een deel van het uitgebreide leefgebied onderzoek gedaan naar de wolven. Op dat moment werden er nog geen sporen gevonden maar in de periode van november 2019 tot januari van dit jaar dus wel.

Volgens BIJ12 is het niet ongebruikelijk dat wolven hun leefgebieden uitbreiden wanneer en jonge worden geboren, wolven doen dit om “efficiënter te kunnen jagen op reeën, herten en wilde zwijnen”. En in de lente van vorig jaar werden er in het noordelijke deel van de Veluwe jonge wolven geboren.

Waarschijnlijk jaagt de roedel op grotere hoefdieren zoals volwassen edelherten, die overigens veel groter en zwaarder zijn dan wolven. Hoe kan het dat de wolven toch de edelhert weten te doden? BIJ12 vermoedt dat dit komt doordat mannelijke edelherten na de bronstperiode uitgeput zijn.

Vier van de zes gesignaleerden wolven zijn al langere tijd gevestigd op de Veluwe. Een van de mannetjes wolven zwierf wat rond en beet in Friesland, Drenthe en Groningen bijna honderd schapen dood.

Of het roofdier zich gaat vestigen in een van deze provincies is vooralsnog onduidelijk aangezien er nog geen enkel spoor is van een vrouwtjeswolf. Doorgaans vestigen de mannetjes zich alleen wanneer er al een vrouwtje in het gebied is.

Tot slot viel de zesde wolf in december schapen aan in Limburg en Noord-Brabant, maar later werden sporen gevonden in België. Zou de wolvin zich dan daar vestigen?

bron: nu.nl

Share.

About Author

Avatar

135 reacties

 1. Avatar

  Taxi moto line
  128 Rue la Boétie
  75008 Paris
  +33 6 51 612 712  

  Taxi moto paris

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
  on the video to make your point. You clearly know what youre
  talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog
  when you could be giving us something enlightening
  to read?

Leave A Reply