fbpx

Zo ‘verdwijnt’ de zwartste vis in de zee

0

Een slechte foto vormde het begin van de onthulling van het oceaanmysterie hoe het komt dat de zwartste vissen in de diepzee zo extreem zwart zijn. Dat ultrazwarte maakt ze zelfs bijna onzichtbaar en daardoor moeilijk te fotograferen. Daardoor kon dr Karen Osborn van het Smithsonian Institution niet meer maken dan vissilhouetten.

Dus ging ze op onderzoek uit en daaruit bleek dat de “ultrazwarte” huid van het dier licht vangt. De pigmentdeeltjes, gerangschikt in een dicht opeengepakte dunne laag, in hun huid hebben precies de juiste maat en vorm om het licht dat ze niet opnemen, zijdelings te verstrooien. Dus in plaats van het licht terug te stuiteren, verspreiden ze het terug in de laag. Het is eigenlijk een lichtval.

Dr. Osborn merkte dat deze vissen een heel vreemde huid hadden. Ze zijn zo zwart dat ze al het licht opzuigen. Deze lichtvangende huid dient als een ultieme diepzeecamouflage. “Je weet niet waar dat licht vandaan komt. Leven in de diepzee is als verstoppertje spelen op een voetbalveld. Je kunt het beste groen worden en zo plat mogelijk gaan liggen”, vertelt Dr. Osborn.

Haar inspanningen om prachtige beelden van deze ultrazwarte soorten vast te leggen, die allemaal op een oceaandiepte van meer dan 200 meter leven, hebben uiteindelijk haar vruchten afgeworpen. Er was volgens haar wel veel speciale verlichting en veel Photoshop voor nodig.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.