fbpx

Grote zorgen om trekvogels richting Siberie

0

Ecologen maken zich grote zorgen om trekvogels uit Nederland die de komende periode naar Siberië vliegen. Daar is 20.000 ton dieselolie van een tank in een rivier gelekt. Om de vogels in de gaten te houden zijn er trekvogels zoals kanoeten en rosse grutto’s gezenderd. De vogels trekken ieder jaar vanuit West Afrika naar Siberie en maken een tussenstop op de Waddenzee.

Men vreest dat met name de kanoeten last kunnen gaan hebben van de vervuiling. Die broeden i.t.t. de rosse grutto’s meer aan de kust. Het zenderen van de vogels gebeurt inmiddels al jaren. Ze leren ons wat er gebeurt in de wereld en waarschuwen ons voor rampen.

Het gevaar is nu dat de vogels in aanraking komen met de dieselolie, wat dan niet goed gaat aflopen. “Gasolie is heel giftig dus ze zullen het loodje leggen. Maar ook indirect heeft het impact: als hun voedsel, bijvoorbeeld kreeftjes en kleine schelpjes, doodgaan, hebben de vogels niet genoeg eten”, aldus de Noordpool expert van het Wereld Natuur Fonds.

Het Noordpoolgebied is volgens deze expert gevoelig voor dit soort lekkages. “Er zijn daar maar weinig diersoorten. Dat betekent dat het ecosysteem heel makkelijk uit evenwicht raakt. Het is maar een handje vol trekvogelsoorten dat erheen gaat. Zo’n ramp heeft dan een enorm domino-effect voor het ecosysteem”.

Hopelijk blijft de schade voor de trekvogels beperkt.

Share.

About Author

Patricia

Comments are closed.